Випічка рецепти

Прохолодні осінні вечори – чудовий привід запросити друзів або рідних і почастувати їх чимось смачненьким, адже осінь завжди асоціюється з гарячою кавою і приємним спілкуванням. Прекрасним доповненням до щирих розмов стане домашня випічка, рецепти якої ми зібрали у нашому матеріалі. Погодьтеся, що приготовані власноруч смаколики створюють особливу атмосферу тепла та затишку в домі!

Смачна випічка, рецепти якої цінуються на вагу золота, актуальна в будь-яку пору року, але саме восени вона набуває особливого смаку. Існує чимало рецептів з осінніми фруктами, ми ж вирішили поділитися з вами кількома найсмачнішими!

1. Клафуті з грушами

Цей простий у приготуванні пиріг-запіканка має вишуканий смак та унікальний аромат. Клафуті – це класичний французький десерт, готувати який можна з різними ягодами та фруктами, в залежності від пори року. А оскільки зараз осінь, випікати його ми будемо з грушами.

Випічка рецепти

Інгредієнти:

• 3 яйця;
• 3 столові ложки цукру;
• 1 щіпка солі;
• ванілін;
• 100 г пшеничного борошна;
• 250 мл молока;
• вершкове масло (для змащування форми);
• 2-3 груші;
• цукрова пудра (для декору).

Спосіб приготування:

Готуємо всі необхідні інгредієнти для десерту. В миску розбиваємо одне яйце та додаємо два жовтки. Білки поки що не чіпаємо. До яєць додаємо цукор і сіль, збиваємо вінчиком. До суміші вливаємо кімнатної температури молоко й ретельно усе перемішуємо. Додаємо ванілін і просіяне борошно. Тісто розмішуємо ложкою.

В окремій посудині збиваємо у пишну білу піну білки та обережно додаємо до тіста, зберігаючи повітряність суміші. Потім беремо підходящу форму для запікання, змащуємо її вершковим маслом і вливаємо тісто. Груші нарізаємо частинками та розкладаємо поверх тіста. Ставимо запіканку на 30 хвилин в розігріту до 200 градусів духовку. Коли пиріг буде готовий, посипаємо його цукровою пудрою та подаємо до столу.

2. Сливовий пиріг із карамеллю

Спекти сливовий пиріг повинна спробувати кожна господиня! Цей надзвичайно смачний та ніжний десерт з ароматом кориці нікого не залишить байдужим.

Випічка рецепти

©food52

Інгредієнти:

• 150 г пшеничного борошна;
• 100 г тростинного цукру;
• 100 г вершкового масла;
• 1 чайна ложка розпушувачу;
• 6 столових ложок молока;
• 1 яйце;
• 1/2 чайної ложки кориці;
• 10 слив;
• сіль.

Спосіб приготування:

Насамперед потрібно просіяти борошно з розпушувачем та сіллю у чашу блендера. Туди ж додаємо дві столові ложки цукру й 50 г холодного, нарізаного кубиками вершкового масла. Перемелюємо усе до крихт. В окремій посудині змішуємо яйце і молоко та додаємо до суміші з борошна. Усе ретельно перемішуємо ложкою та викладаємо тісто до змащеної вершковим маслом форми з високими краями (щоб не збігла карамель).

Далі готуємо сливи. Миємо їх та ріжемо на половинки, видаляємо кісточки. Викладаємо сливи на тісто зрізом донизу, злегка притискаючи. Цукор, який залишився, з’єднуємо з корицею, посипаємо пиріг та зверху поливаємо усе розтопленим маслом. Випікати сливовий пиріг потрібно у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30-40 хвилин.

3. Яблучний пиріг з меренгою (безе)

Один з найсмачніших яблучних десертів, який поєднує у собі три різних за смаком і текстурою шари: пісочну основу, фруктову начинку й ніжну білкову масу. Чудова осіння випічка, рецепти якої потрібно зберегти!

Інгредієнти для тіста:

• 150 г вершкового масла;
• 4 яєчних жовтки;
• 120 г цукру;
• 3 столових ложки картопляного крохмалю;
• 250 г пшеничного борошна;
• 1/2 чайної ложки ванільного цукру;
• 1/2 чайної ложки розпушувачу для тіста.

Для начинки:

• 3 великих яблука (кисло-солодких);
• 1 столова ложка цукру;
• 1/2 столової ложки панірувальних сухарів.

Для меренги:

• 4 яєчних білки;
• 3 столових ложки цукру;
• 1/5 чайної ложки лимонної кислоти;
• 1/2 чайної ложки ванільного цукру.

Спосіб приготування:

Готуємо усі необхідні інгредієнти. Спершу потрібно відділити білки від жовтків та поставити їх у холодильник. Розм’якшене вершкове масло треба збити зі звичайним та ванільним цукром до пухкої світлої суміші. В процесі збивання поступово додаємо спочатку жовтки, потім крохмаль. Слідом потроху додаємо борошно, перемішуючи усе, спочатку за допомогою ложки, а далі руками. З готового тіста робимо кульку, кладемо у пакет і прибираємо у холодильник на 15-20 хвилин.

Доки тісто «відпочиває», потрібно підготувати яблука – вимити, почистити й натерти їх на великій тертці. Далі дістаємо з холодильника тісто. На дно роз’ємної форми (24 см) кладемо пекарський папір і розподіляємо його руками по формі, роблячи при цьому невеличкі краї (по 3-4 см). Посипаємо тісто панірувальними сухарями, викладаємо яблука, посипаємо цукром та ставимо у розігріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин.

Поки пектиметься корж, готуємо меренгу. До білків всипаємо ванільний цукор, лимонну кислоту і починаємо збивати міксером на маленькій швидкості. Потроху додаючи швидкості, всипаємо звичайний цукор. Білкову суміш потрібно збивати до стійкої структури (при піднятті лопатей міксера білки не повинні з них падати). Через 50 хвилин пиріг потрібно дістати з духовки й викласти ложкою меренгу по всій поверхні десерту. Поставити у духовку ще на 10 хвилин при тій самій температурі і слідкувати за часом. На красиву рум’яну скоринку у вас може піти і менше часу, усе залежатиме від вашої духовки. Коли меренга підрум’яниться, дістаємо десерт, даємо йому вистигнути та подаємо до столу. Смачного!

Погодьтесь, осінні вечори ніби створені для кулінарних експериментів! Тож сподіваємось, наша добірка вам сподобалась. І випічка, рецепти якої ви обов’язково збережете до своєї «скарбнички господині», неодмінно порадує ваших рідних та близьких. Залишилось тільки обрати, котрий з рецептів вам найбільше до вподоби та починати творити!

Текст: Вечера Тетяна

Читайте також: Як варити глінтвейн: 5 найкращих рецептів для холодних вечорів