інтуїтивне харчування

Інтуїтивне харчування – філософія, яка спонукає людей усвідомлено відноситися до їжі й звертати увагу на внутрішні сигнали власного тіла. Вона надає людям максимальну свободу дій і знімає табу з усіх продуктів, навіть найшкідливіших і найкалорійніших.

Якщо вам цікаво дізнатися про те, як навчитися їсти інтуїтивно і при цьому залишатися здоровими та енергійними, читайте наш матеріал.



Що означає харчуватися за покликом

інтуїтивне харчування

©goodfon.ru

Концепцію інтуїтивного харчування ще в 1990-х роках розробили американські вчені та дієтологи Евелін Трібол та Еліс Реш. Результати своїх наукових досліджень вони описали в книзі «Інтуїтивне харчування. Революційна програма, яка працює».

Автори пропонують з нової точки зору поглянути на свої стосунки з їжею. Вони наголошують, що потрібно правильно розставити пріоритети і не зводити сенс життя до чергового перекусу. Адже замість підрахунку калорій, дотримування дієти та поділу продуктів на «погані» та «хороші», прихильники інтуїтивного харчування однаково сприймають всі свої відчуття – і голод, і ситість.

Не робіть культу з їжі. Навчіться «дружити» з нею, і зможете відчувати себе безпечно щодо будь-яких продуктів.

Переваг у цієї філософії чимало, а головною є те, що вам не потрібно харчуватися за суворим графіком. Фактично, ви можете їсти все, доки не відчуєте ситості! Головне – харчуватися регулярно і збалансовано, прислухаючись до бажань і потреб свого тіла та насолоджуючись різноманітними стравами.

10 правил інтуїтивного харчування

інтуїтивне харчування

©Pixabay

Винахідниці інтуїтивного харчування помістили свою філософію в десять коротких правил, кожне з яких треба зрозуміти і прийняти. Ось ці правила:

  1. Припиніть сидіти на дієтах.
  2. Поважайте свій голод.
  3. Примиріться з їжею.
  4. Киньте виклик звичним принципам харчування.
  5. Будьте уважними до своєї ситості.
  6. Вивчіть фактор задоволення їжею.
  7. Поважайте свої відчуття без вживання їжі.
  8. Поважайте своє тіло.
  9. Ведіть активний спосіб життя.
  10. Поважайте своє здоров’я.

Іншими словами, інтуїтивне харчування – це не примітивне вживання улюблених страв у будь-яких кількостях, а усвідомлений прийом їжі згідно потреб організму. Ви повинні уважно прислухатися до своїх відчуттів, не переїдати і вчитися розпізнавати сигнали свого тіла.

Чим інтуїтивне питання відрізняється від дієти

інтуїтивне харчування

©goodfon.ru

Інтуїтивне харчування не використовують для втрати або набору маси тіла. «Сидіти на дієті» означає керувати своєю вагою, а інтуїтивне харчування спрямоване на гармонізацію вашого внутрішнього стану. На відміну від дієти, воно зосереджене на усуненні причин, через які люди споживають зайву їжу.

Дієта встановлює суворі правила, які формують відношення до їжі. Інтуїтивне ж харчування більш ліберальне до людини та її звичок. Воно має стратегії, розроблені спеціально для того, щоб допомогти вам зробити усвідомлений вибір по відношенню до свого здоров’я.

На противагу дієтам, філософія інтуїтивного харчування не вказує єдиного правильного шляху, по якому потрібно йти. Кожний прокладає власний маршрут, по якому буде комфортно рухатися. В кінцевому результаті повинно змінитися відношення людини до себе, а разом з цим – і спосіб життя, в якому не буде місця ні голодуванню, ні переїданню.



Чому харчуватися по інтуїції складно

інтуїтивне харчування

©Pixabay

«Їж, коли голодний, і закривай рот, коли ситий» – здавалось би, все дуже просто. Але варто лише нам відчути аромат свіжих круасанів або згадати про заховану в шухляді шоколадку, як тут же прокидається шалений апетит. Це відбувається під впливом імпульсів нашого мозку, який сигналізує шлунку: «Це смачно, і ти отримаєш від цього задоволення!»

В інтуїтивному харчуванні важлива психологічна сторона питання. Адже людям властиво використовувати їжу, щоб замінити деякі емоції та відчуття. Їжа не тільки викликає почуття голоду й ситості, але також впливає на нашу енергійність, зосередженість та настрій. Тому філософія харчування за покликом спонукає нас думати й аналізувати, чому рука тягнеться за тістечком, ігноруючи, приміром, корисну морквину.

Читайте також: Детокс-програма і правила здорового харчування від дієтолога Анрі Шено

Заїдати стрес, дозволити собі десерт після активного заняття в залі чи голодувати перед важливим заходом – неправильно. Не варто карати або заохочувати себе за допомогою їжі. Обмеження можуть допомогти вам схуднути, але здатні негативно впливати на психіку. Звичайно, дехто може сказати, що завантаженість на роботі й домашні турботи не дозволяють їм добре слухати і чути свій організм. Такі люди роками не змінюють своїх шкідливих харчових звичок і бездумно вживають одні і ті ж далеко не найкорисніші продукти. Але рано чи пізно результати такого підходу до їжі проявляться дискомфортом у шлунку, втомленим виглядом і відсутністю енергії.

Як почати харчуватися інтуїтивно і не зірватися

інтуїтивне харчування

©Pixabay

Якщо ви твердо вирішили змінити свій спосіб харчування, налаштуйтеся на те, що легко не буде. Не зійти з обраного шляху вам допоможуть наступні поради.

1. Їжте в міру

Тобто не переїдайте перед довгим трудовим днем, знаючи, що поїсти не вийде аж до вечора. Почуття міри – один із головних законів інтуїтивного харчування.

2. Робіть перекуси

Намагайтеся харчуватися невеликими порціями кожних 3-4 години. Це допоможе уникнути відчуття сильного голоду.

3. Жуйте

Консистенція їжі – дуже важливий психологічний фактор, який відповідає за почуття насичення. Адже випити смузі і з’їсти цілісний фрукт або овоч – це зовсім різні речі! Отримуючи однакові кількості клітковини та вітамінів, у другому випадку ви захочете їсти набагато пізніше.

4. Враховуйте щільність калорій

Їжа з високою щільністю містить стільки ж калорій, скільки їжа з низькою щільністю тієї ж маси. Тобто, калорійна їжа зі швидкими вуглеводами (солодощі, фаст-фуд) «вивітрюється» через кілька годин, залишаючи шлунок пустим. Тоді як більшість дієтичних продуктів з низькою щільністю калорій є дуже ситними. Вони містять багато поживних речовин і вітамінів, які надовго забирають голод. Будуючи свої основні прийоми їжі на овочах, фруктах, цільнозернових злаках і горіхах, ви будете відчувати ситість і енергію набагато довше.

5. Не зациклюйтеся

Зрозумійте для себе, що їжа – це не визначально важливий елемент нашого життя. Адже навколо стільки задоволень, які можуть подарувати набагато яскравіші емоції, ніж шматок торта!

©Pixabay

6. Позбавтеся відчуття провини

Не стрималися і з’їли гамбургер? Не варто докоряти собі й щопівгодини перевіряти, чи не з’явилися додаткові сантиметри на боках. Дозволили собі зайвого – влаштуйте більш інтенсивне тренування. Але не перестарайтеся.

7. Не впадайте в крайнощі

Сидячи на дієті, ви відмовляли себе в задоволенні і їли ненависну курячу грудку з вареною броколі. У новому режимі може здатися, що організм шепоче: «Навіщо готувати вечерю? Замов піцу!» або «Чому б не взяти ще кілька кексиків? Нічого страшного не трапиться!» Але свобода харчування – це не вседозволеність. І ваші інстинкти, які здаються природними, насправді можуть бути нав’язаними рекламою.

8. Не плутайте голод і спрагу

Іноді неприємні відчуття «під ложечкою» виявляються всього лише недостатністю рідини в організмі. Якщо ви знову хочете їсти через дві години після того, як наїлися, налийте собі склянку води.

9. Підтримуйте баланс

Споживайте таку їжу, яка забезпечить вам необхідну і рівномірну кількість вітамінів і мікроелементів. Комусь треба більше білків, комусь – жирів, а ще комусь – вуглеводів. Свою «дозу» можна визначити за способом життя, типом тілобудови та потребами шлунку.

10. Висипайтеся

Те, скільки часу ми виділяємо на сон, напряму впливає на наші самопочуття та продуктивність. Якщо людина не висипається, їй доводиться використовувати більше енергії, щоб просто утримуватися на ногах. І тут же підключається почуття голоду, тому що втомленому тілу потрібно більше калорій. Хочете менше їсти – більше спіть.

жити щасливо

©Pixabay

11. Не поспішайте з висновками

Безумовно, інтуїтивне харчування, як і будь-яка інша терапія, підійде не всім. Але вважати цю філософію неефективною через тиждень спроб теж не варто. Щоб зрозуміти, як різні звички та продукти впливають на вас, потрібен час. Період адаптації може тривати від тижня до кількох місяців, тому наберіться терпіння.

Якщо ви серйозно зайнялися інтуїтивним харчуванням, але не можете подолати свою пристрасть до солодкого і фаст-фуду, доречним буде записатися на прийом до психолога або дієтолога. Спеціаліст вислухає ваші проблеми і підкаже, в якому напрямі рухатися далі.

За матеріалами: super.ua

Читайте також: Інтервальне голодування 16/8: як харчуватися, щоб швидко схуднути