як приготувати спаржу

Спаржа – корисний і смачний овоч, який містить вражаючу кількість мікроелементів (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, цинк і вітаміни). Причому в їжу можна вживати не лише горбисті зелені кінчики, а всю зелену частину стебла! Як приготувати спаржу, розповідає Джессіка Гевін – спеціалістка в галузі харчування та дипломований кулінар із Сан-Франциско (США).

Особливості спаржі

Свіжа спаржа має солодкавий присмак та їдку текстуру, якщо їсти її в сирому вигляді. Але приготування волокнистої зелені відкриває нові смаки! Неповторний смак цього овоча потребує лише крапельку оливкової олії, трохи солі та перцю. Однак міцна текстура добре витримує й більш насичені соуси.

Найкращий час для купівлі свіжої спаржі – весна та червень, хоча її можна купувати і в замороженому вигляді. Овоч буває різних кольорів – крім зеленого, шукайте фіолетові та білі сорти.

Зберігати спаржу потрібно в холодильнику. Якщо не будете споживати її протягом двох днів, відріжте 1-2 см від нижньої частини, загорніть у вологий паперовий рушник і помістіть в поліетиленовий пакет. Також спаржу можна помістити у високу ємність із приблизно 3 см води, нещільно накрити зверху поліетиленовим пакетом і поставити в холодильник. Якщо кінчики починають м’якнути, настав час їх викинути.

як приготувати спаржу

Як приготувати спаржу

Спаржу можна готувати на плиті, в духовці або навіть на грилі (якщо ви хочете готувати на вулиці). Під час обсмажування спаржа набуває відтінку копчення, а приготування на пару зберігає її яскраво-зеленою та соковитою.

Перед тим як приготувати спаржу, нижню частину рослини потрібно обрізати, оскільки вона зазвичай занадто жорстка. Найкращий спосіб дізнатися, де починається неїстівний фрагмент, це взятися кінчиками пальців за центр та нижню частину стебла і ламати навпіл. Цю природну точку зламу можна використовувати як орієнтир для обрізання решти.

Щоб максимально економно позбутися товстої зовнішньої шкірки, використовуйте овочечистку. Обов’язково промийте спаржу перед приготуванням.

як приготувати спаржу

6 способів приготування спаржі

Пропонуємо вам 6 простих і доступних способів, за допомогою яких можна швидко приготувати смачні страви зі спаржі.

1. Варена спаржа

У велику каструлю налийте воду, трохи підсоліть. В киплячу воду додайте спаржу. Готуйте до яскраво-зеленого кольору та м’якості, від 1 до 3 хвилин. Якщо не будете їсти спаржу відразу, помістіть її на баню з крижаною водою, щоб зупинити процес приготування.

2. Спаржа на пару

Помістіть спаржу в пароварку і накрийте кришкою. Готуйте на сильному вогні, доки не утвориться пара. Потім готуйте до яскраво-зеленого кольору та м’якості, 2-4 хвилини.

спаржа

3. Смажена спаржа

Змастіть спаржу оливковою олією, сіллю і перцем. Тушкуйте на сковороді близько 10 хвилин, заповнивши сковороду наполовину. Кінчики повинні підрум’янитися і бути ніжними.

4. Обсмажена спаржа

Наріжте спаржу шматочками довжиною по 5-6 см. Обсмажте на сильному вогні на сковороді з олією або вершковим маслом. Далі смажте до легкої рум’яності та м’якості, від 3 до 5 хвилин. Приправте сіллю й перцем.

5. Запечена спаржа

Встановіть духовку на режим запікання. Змастіть спаржу олією, сіллю і перцем, перекладіть на деко. Готуйте на відстані 15 см від верхнього нагрівального елемента в духовці. Обсмажуйте, поки спаржа не стане м’якою (8-10 хвилин).

як приготувати спаржу

6. Тушкована спаржа

Розігрійте велику сковороду на середньому вогні, додайте оливкову олією та вершкове масло. Покладіть туди спаржу і покрийте кулінарним жиром. Накрийте кришкою і готуйте, поки спаржа не стане яскраво-зеленою та хрусткою (приблизно 3 хвилини). Потім зніміть кришку і зробіть вогонь сильнішим. Приправте сіллю і перцем та обсмажте до рум’яної скоринки впродовж 3-5 хвилин.

Тепер ви знаєте, як приготувати спаржу! Наостанок поділимося лайфхаком, що допоможе освіжити зм’яклу спаржу. Отже, якщо стебла виглядають трохи млявими, але ще не старими і м’якими, їх можна повторно зволожити. Просто відріжте жорсткі кінчики, помістіть у 2-3 см води, накрийте поліетиленовою плівкою і поставте в холодильник на ніч. Стебла повинні зміцніти і повернути свою текстуру.

Готуйте просто і насолоджуйтеся смачними стравами!

Читайте також: 5 рецептів приготування домашнього йогурта без йогуртниці