домашній йогурт

Про користь натурального йогурта можна розповідати довго: він відмінно впорається з почуттям голоду, допоможе в рекордно короткі терміни позбавитися від зайвих кілограмів, ідеальний як здоровий сніданок, а головне – суттєво підвищує імунітет!

Якщо у вас тьмяне волосся, висипання на шкірі, проблеми з травленням або вам просто лінь готувати повноцінний обід – насолоджуйтеся домашнім йогуртом, отримуючи максимум користі й вигоди! А ми розкажемо про всі його переваги та навчимо готувати цю смакоту в домашніх умовах і без використання йогуртниці.



Користь йогурта для організму

домашній йогурт

©pxhere

Одним із найбільш надійних способів зміцнити свій імунітет є вживання якісних кисломолочних продуктів, зокрема натуральних йогуртів. Їхні переваги полягають у наступному:

• нормалізація обміну речовин;
• виведення токсинів з організму;
• формування здорової слизової оболонки кишківника;
• покращення травлення;
• збагачення корисними бактеріями шлунково-кишкового тракту.

Все це в сукупності дозволяє організму значно підвищити свої захисні властивості. Зокрема, американські вчені довели, що живі молочнокислі бактерії (LAB), які містяться в йогурті, мають потенційний терапевтичний ефект, а також імуномодулюючі властивості. Вони можуть запобігати інфекціям шлунково-кишкового тракту і відчутно зміцнювати імунітет людини.

Чому домашній йогурт кращий від магазинного

домашній йогурт

©unsplash

Якщо ви вирішили подбати про здоров’я своєї родини, не поспішайте купувати магазинний йогурт. Незважаючи на те, що виробники позиціонують його як корисний в усіх відношеннях продукт, насправді це не так, і ось чому:

• Хороший йогурт на заквасці повинен містити тільки молоко і живі пробіотичні культури. Але разом із магазинною упаковкою ви отримаєте також загусники, барвники, ароматизатори та консерванти.

• Вміст цукру – ще одна проблема магазинних йогуртів, так як його негативні ефекти значно переважують користь самого йогурту. Цукор не тільки живить хвороботворні бактерії, витісняючи корисну флору, але й погано впливає на ваш організм в цілому.



• З точки зору економії набагато вигідніше приготувати йогурт самостійно, ніж купувати його маленькими порціями за завищеною ціною.

• Якщо ви дбаєте про екологію, то відмова від йогуртів у небезпечних пластикових стаканчиках може стати вашим особистим маленьким внеском у збереження чистоти планети.

Враховуючи все вищесказане, чому б не спробувати приготувати високоякісний йогурт в домашніх умовах? Тим більше що зробити це набагато легше, ніж ви думаєте!

Як правильно готувати домашній йогурт

домашній йогурт

©pxhere

Щоб йогурт вийшов справді корисним і смачним, ви повинні знати і дотримуватися кількох важливих правил його приготування:

1. Молоко для йогурта потрібно обов’язково прокип’ятити, щоб знищити всі хвороботворні бактерії, які можуть в ньому міститися. Рекомендується доводити до кипіння навіть пастеризоване молоко.

2. Для приготування йогурта не використовуйте занадто гаряче молоко, інакше корисні бактерії загинуть. Ідеальна температура 38-40 °С, тобто трохи вища теплої.

3. Столові прибори і весь посуд, в якому ви будете готувати йогурт, потрібно обов’язково обдавати окропом.

4. На якість і консистенцію домашнього йогурта впливає жирність молока, тому обирайте оптимальну: 3,2-3,5%. Ті, хто не дбає про фігуру і просто хоче отримати смачний натуральний йогурт, можуть використовувати молоко жирністю 6%.

5. Продукт, який вже заквасився, не можна збовтувати і перемішувати, щоб не зруйнувати структуру, інакше ваш йогурт не дозріє.

Дотримання цих рекомендацій дозволить вам насолодитися справжнім густим і корисним домашнім йогуртом!



5 рецептів домашнього йогурта без йогуртниці

Пропонуємо вам детальні рецепти приготування домашнього йогурта. Обирайте той, що сподобався найбільше, і починайте кулінарну творчість!

1. Класичний йогурт в термосі

домашній йогурт

©unsplash

Інгредієнти:

• 1 л молока
• 200 г покупного натурального йогурта (уважно вивчіть склад, йогурт повинен бути свіжим, не містити барвників та наповнювачів)

Спосіб приготування:

Молоко закип’ятити і остудити до температури 38-40 ° С. Термос сполоснути окропом, вилити воду і залишити на 1-2 хвилини, поки вийде пар, потім накрити кришкою. 100 мл молока з’єднати з йогуртом і розмішати, щоб не було грудок. У молоко, яке залишилося, додати розведену суміш молока з йогуртом і перемішати. Перелити все в термос, закрити кришкою і залишити на 6-8 годин. Готовий йогурт розлити по невеликих банках і поставити в холодильник ще на 8 годин.

2. Грецький йогурт

домашній йогурт

©unsplash

Грецький йогурт відрізняється від класичного не тільки консистенцією (від більше нагадує кремоподібний м’який сир), а й способом приготування. Після традиційного сквашування такий йогурт підвішують в чистій тканині або паперовому фільтрі, щоб позбутися від зайвої сироватки. Через це грецький йогурт ще називають фільтрованим.

Інгредієнти:

• 1 л молока
• 200 г натурального йогурта

Спосіб приготування:

Молоко закип’ятити і остудити до 40 ° С. Йогурт розвести в невеликій кількості молока. З’єднати розведений йогурт з молоком, що залишилося в каструлі. Накрити кришкою і обмотати щільним махровим рушником, а краще пледом. Залишити в теплому місці на 6-7 годин, після чого прибрати в холодильник. Не перемішуйте і не струшуйте вміст каструлі!

Друшляк вистелити декількома шарами марлі і акуратно перелити в нього отриманий йогурт. Накрити і залишити так на кілька годин, поки не стече зайва сироватка. В результаті у вас повинно вийти 350-450 г справжнього грецького йогурта.

3. Фруктовий йогурт в мультиварці

домашній йогурт

©unsplash

Якщо звичайний йогурт вам не до смаку, приготуйте відмінний низькокалорійний десерт з використанням свіжих літніх фруктів і ягід.

Інгредієнти:

• 1 л молока
• 200 г натурального йогурта
• 200 г фруктів або ягід

Спосіб приготування:

Для приготування йогурта в мультиварці ретельно вимийте порційні баночки, висушіть і прогрійте їх в духовці або мікрохвильовій печі. Фрукти очистіть від шкірки і подрібніть в блендері. Якщо використовуєте ягоди, після блендера протріть отриману суміш через сито, щоб позбутися від дрібних кісточок. Закип’ятіть молоко і остудіть до 40 ° С. Додайте в молоко натуральний йогурт і ягідно-фруктову масу, перемішайте до однорідного стану. Перелийте в порційні баночки.

На дно мультиварки постеліть чисту тканинну серветку або покладіть силіконовий килимок. Встановіть баночки в мультиварку, налийте прямо в чашу теплої води, щоб баночки були покриті на 1/3. Увімкніть режим «Йогурт». Через 7-8 годин баночки потрібно поставити в холодильник, і ще через 6 годин можна їсти натуральний йогурт власного виробництва.



Що робити, якщо в мультиварці немає режиму «Йогурт»:

1. Проведіть аналогічну підготовку.
2. Коли баночки вже будуть в чаші, закрийте кришку мультиварки і включіть режим «Підігрів» на 15 хвилин.
3. Через 15 хвилин режим відключіть на 1 годину.
4. Знову підігрійте протягом 15 хвилин.
5. Відключіть підігрів і залишіть йогурт на 3 години. Кришка мультиварки повинна бути весь час закритою!
6. Через три години баночки з йогуртом поставте в холодильник на 6-8 годин.

Важливо: під час приготування йогурта в мультиварці перевіряйте температуру води – вона не повинна бути менше 40 ° С.

4. Домашній йогурт на заквасці

домашній йогурт

©pxhere

Йогурт на аптечній заквасці виходить з ніжним вершковим смаком і дуже приємної консистенції – спробуйте!

Інгредієнти:

• 1 л молока
• 1 пляшечка закваски (продається в будь-якій аптеці, а також в продуктових супермаркетах)

Спосіб приготування:

Молоко закип’ятити і остудити до 40 ° С. Суху закваску розчинити в декількох ложках молока і вилити в решту молока. Розлити по порційних скляних баночках або залишити в каструлі. Накрити харчовою плівкою або закрити кришками, замотати махровим рушником, а краще пледом. Залишити для сквашування на 12-14 годин. Остудити в холодильнику 3-4 години і йогурт готовий до вживання!

5. Натуральний йогурт в духовці

домашній йогурт

©pxhere

Якщо у вас немає термоса або мультиварки, а з температурою молока в каструлі ви весь час не вгадуєте, тоді рецепт приготування домашнього йогурта в духовці – саме для вас!

Інгредієнти:

• 1 л молока
• 200 г натурального йогурта (можна взяти свіжу сметану жирністю 20%)

Спосіб приготування:

Молоко закип’ятити і остудити до кімнатної температури. Йогурт/сметану розвести в 0,5 склянки молока. Отриману закваску з’єднати з рештою молока і акуратно перемішати. Розлити молоко по порційних скляних баночках. Духовку розігріти до 50 ° С і відключити, баночки з молоком розставити на деко, щільно накрити кожну баночку фольгою. Поставити деко в духовку і закрити дверцята. Щогодини включати духовку на 50 ° С на 5-7 хвилин. Час приготування йогурта становить 6-8 годин.

Готовий йогурт поставити в холодильник на ніч. Любителі солодкого можуть в кожну баночку, перед тим як налити туди молоко, покласти по 1-2 ст. л. домашнього джему.

Сподіваємося, відтепер у вас буде завжди вдаватися смачний і надзвичайно корисний домашній йогурт. Смачного!

За матеріалами: econet.ru

Читайте також: Ідеальний сніданок: 5 рецептів вівсянки в банці, які зекономлять вам час