вітаміни

Про користь вітамінів та мінералів для нашого здоров’я відомо всім. Щоб максимально наситити ними організм, можна збагатити свій раціон корисними продуктами. Хорошим варіантом є також вживання вітамінних комплексів від перевірених виробників, наприклад, Доппельгерц. Але як визначити, що вам необхідно?

Потреби у всіх різні, і те, що підійде вагітній жінці, може не підійти підлітку чи людині похилого віку. В кожному окремому випадку варто консультуватися з лікарем, але існує загальний перелік вітамінів та мінералів, які щодня необхідні кожній людині.

1. Вітамін А

Вітамін А – це жиророзчинний вітамін, також відомий як ретинол. Він міститься в багатьох молочних продуктах, фруктах та овочах жовтого або оранжевого кольору.

Переваги вітаміну А:

  • Допомагає боротися з інфекцією.
  • Зберігає здоровий зір.
  • Відіграє ключову роль у здоров’ї серця, легенів і нирок.
  • Зберігає шкіру здоровою, борючись з токсинами (вільними радикалами).
  • Зміцнює кістки і зуби.

2. Вітамін В

Існує аж вісім вітамінів групи В. Деякі виробники круп, борошна, хліба та макаронних виробів спеціально збагачують регулярно свою продукцію вітамінами групи В, щоб мінімізувати ризик дефіциту. Ці вітаміни також містяться в зелених листових овочах, тваринних білках і цільних злаках.

Переваги вітаміну В:

  • Підтримує нормальну роботу мозку і пам’ять.
  • Необхідний для нормального обміну вуглеводів, білків і жирів.
  • Покращує рівень холестерину за рахунок зниження рівня LDL («поганого» холестерину) і підвищення рівня HDL («хорошого» холестерину).
  • Знижує ризик серцевих захворювань.
  • Знижує ризик інсульту.
  • Необхідний для нормального виробництва клітин крові та функціонування нервової системи.

вітаміни

3. Вітамін С

Вітамін С є водорозчинним вітаміном, що містить антиоксиданти, які сприяють росту здорових тканин. Його можна знайти в багатьох фруктах і овочах. Вітамін С допомагає захистити ваші клітини від пошкодження вільними радикалами і використовується для вироблення колагену у вашому тілі.

Переваги вітаміну С:

  • Може знизити ризик застуди.
  • Підтримує здоров’я шкіри і тканин.
  • Зміцнює кістки і зуби.
  • Тим, у кого є дефіцит заліза, вітамін С може допомогти краще його засвоювати. Тож якщо ви намагаєтеся максимізувати засвоєння заліза, корисно вживати більше вітаміну С.

4. Вітамін D

Вітамін D є незамінним жиророзчинним вітаміном, який активується ультрафіолетовим світлом. Окрім впливу сонця, вітамін D також міститься в риб’ячому жирі, жирній рибі, збагачених соках, молоці та злаках.

Переваги вітаміну D:

  • Впливає на роботу імунних клітин.
  • Підтримує функції нервової системи.
  • Необхідний для здоров’я кісток.
  • Регулює рівень кальцію і фосфору в крові.

5. Вітамін Е

Вітамін Е є важливим вітаміном для функціонування органів. Його джерелами є рослинні олії, авокадо, шпинат, насіння і горіхи, а також цільні зерна.

Переваги вітаміну Е:

  • Захищає клітини від пошкодження токсинами.
  • Підтримує функцію м’язів.
  • Знижує ризик раку.
  • Знижує ризик серцевих захворювань.
  • Знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

6. Вітамін К

Вітамін К необхідний для згортання крові. Цей багатий білком вітамін міститься в основному в листових зелених овочах.

Переваги вітаміну К:

  • Сприяє швидкому загоєнню ран.
  • Зміцнює кістки.
  • Захищає від серцевих захворювань.

7. Кальцій

Кальцій є мінералом, необхідним для здорового росту кісток. Більшість молочних продуктів (молоко, сир і йогурт) є хорошими джерелами кальцію. Тофу, шпинат, соя і ревінь також містять багато кальцію.

Переваги кальцію:

  • Покращує роботу м’язів.
  • Нормалізує артеріальний тиск.
  • Сприяє виділенню гормонів.
  • Допомагає підтримувати міцні кістки.
  • Допомагає зберегти міцні зуби.
  • Знижує ризик остеопорозу.

вітаміни

8. Залізо

Залізо сприяє транспортуванню кисню в крові. Недостатня його кількість може призвести до ослаблення імунної системи та втоми. Залізо міститься в червоному м’ясі, зелених листових овочах і бобових.

Переваги заліза:

  • Покращує імунну функцію.
  • Забезпечує енергією.
  • Покращує роботу мозку.
  • Покращує здатність до концентрації.
  • Переносить кисень у кров.

9. Цинк

Цинк потрібен нам лише в невеликих кількостях і допомагає зміцнити імунну систему. Його джерелами є червоне м’ясо та птиця, а також боби, горіхи та цільні зерна.

Переваги цинку:

  • Знижує ризик раку.
  • Покращує імунну систему.
  • Покращує пам’ять.
  • Зменшує симптоми звичайної застуди.

Щоб забезпечити себе корисними речовинами, намагайтеся щоденно вживати відповідні продукти. Або придбайте готовий вітамінно-мінеральний комплекс (звісно після консультації з вашим лікарем)!