Про користь вітамінів та мінералів для нашого здоров’я відомо всім. Щоб максимально наситити ними організм, можна збагатити свій раціон корисними продуктами. Хорошим варіантом є також вживання вітамінних комплексів від перевірених виробників, наприклад, Доппельгерц. Але як визначити, що вам необхідно?
Потреби у всіх різні, і те, що підійде вагітній жінці, може не підійти підлітку чи людині похилого віку. В кожному окремому випадку варто консультуватися з лікарем, але існує загальний перелік вітамінів та мінералів, які щодня необхідні кожній людині.
1. Вітамін А
Вітамін А – це жиророзчинний вітамін, також відомий як ретинол. Він міститься в багатьох молочних продуктах, фруктах та овочах жовтого або оранжевого кольору.
Переваги вітаміну А:
- Допомагає боротися з інфекцією.
- Зберігає здоровий зір.
- Відіграє ключову роль у здоров’ї серця, легенів і нирок.
- Зберігає шкіру здоровою, борючись з токсинами (вільними радикалами).
- Зміцнює кістки і зуби.
2. Вітамін В
Існує аж вісім вітамінів групи В. Деякі виробники круп, борошна, хліба та макаронних виробів спеціально збагачують регулярно свою продукцію вітамінами групи В, щоб мінімізувати ризик дефіциту. Ці вітаміни також містяться в зелених листових овочах, тваринних білках і цільних злаках.
Переваги вітаміну В:
- Підтримує нормальну роботу мозку і пам’ять.
- Необхідний для нормального обміну вуглеводів, білків і жирів.
- Покращує рівень холестерину за рахунок зниження рівня LDL («поганого» холестерину) і підвищення рівня HDL («хорошого» холестерину).
- Знижує ризик серцевих захворювань.
- Знижує ризик інсульту.
- Необхідний для нормального виробництва клітин крові та функціонування нервової системи.
3. Вітамін С
Вітамін С є водорозчинним вітаміном, що містить антиоксиданти, які сприяють росту здорових тканин. Його можна знайти в багатьох фруктах і овочах. Вітамін С допомагає захистити ваші клітини від пошкодження вільними радикалами і використовується для вироблення колагену у вашому тілі.
Переваги вітаміну С:
- Може знизити ризик застуди.
- Підтримує здоров’я шкіри і тканин.
- Зміцнює кістки і зуби.
- Тим, у кого є дефіцит заліза, вітамін С може допомогти краще його засвоювати. Тож якщо ви намагаєтеся максимізувати засвоєння заліза, корисно вживати більше вітаміну С.
4. Вітамін D
Вітамін D є незамінним жиророзчинним вітаміном, який активується ультрафіолетовим світлом. Окрім впливу сонця, вітамін D також міститься в риб’ячому жирі, жирній рибі, збагачених соках, молоці та злаках.
Переваги вітаміну D:
- Впливає на роботу імунних клітин.
- Підтримує функції нервової системи.
- Необхідний для здоров’я кісток.
- Регулює рівень кальцію і фосфору в крові.
5. Вітамін Е
Вітамін Е є важливим вітаміном для функціонування органів. Його джерелами є рослинні олії, авокадо, шпинат, насіння і горіхи, а також цільні зерна.
Переваги вітаміну Е:
- Захищає клітини від пошкодження токсинами.
- Підтримує функцію м’язів.
- Знижує ризик раку.
- Знижує ризик серцевих захворювань.
- Знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
6. Вітамін К
Вітамін К необхідний для згортання крові. Цей багатий білком вітамін міститься в основному в листових зелених овочах.
Переваги вітаміну К:
- Сприяє швидкому загоєнню ран.
- Зміцнює кістки.
- Захищає від серцевих захворювань.
7. Кальцій
Кальцій є мінералом, необхідним для здорового росту кісток. Більшість молочних продуктів (молоко, сир і йогурт) є хорошими джерелами кальцію. Тофу, шпинат, соя і ревінь також містять багато кальцію.
Переваги кальцію:
- Покращує роботу м’язів.
- Нормалізує артеріальний тиск.
- Сприяє виділенню гормонів.
- Допомагає підтримувати міцні кістки.
- Допомагає зберегти міцні зуби.
- Знижує ризик остеопорозу.
8. Залізо
Залізо сприяє транспортуванню кисню в крові. Недостатня його кількість може призвести до ослаблення імунної системи та втоми. Залізо міститься в червоному м’ясі, зелених листових овочах і бобових.
Переваги заліза:
- Покращує імунну функцію.
- Забезпечує енергією.
- Покращує роботу мозку.
- Покращує здатність до концентрації.
- Переносить кисень у кров.
9. Цинк
Цинк потрібен нам лише в невеликих кількостях і допомагає зміцнити імунну систему. Його джерелами є червоне м’ясо та птиця, а також боби, горіхи та цільні зерна.
Переваги цинку:
- Знижує ризик раку.
- Покращує імунну систему.
- Покращує пам’ять.
- Зменшує симптоми звичайної застуди.
Щоб забезпечити себе корисними речовинами, намагайтеся щоденно вживати відповідні продукти. Або придбайте готовий вітамінно-мінеральний комплекс (звісно після консультації з вашим лікарем)!
Залишити коментар