паляниця

У сучасних реаліях українська мова – потужна зброя, а паляниця – не лише традиційний український хліб, а й військовий пароль! І, поки окупанти ламають язики, намагаючись вимовити це слово правильно, пропонуємо вам кілька рецептів цієї страви.

Паляниця: рецепт для справжніх українців від Євгена Клопотенка

паляниця

Ресторатор і кулінарний експерт Євген Клопотенко на своїй Фейсбук-сторінці опублікував рецепт приготування паляниці, і цей допис стрімко набирає лайки користувачів. За його словами, самостійне випікання паляниць може допомогти українцям пережити важкі часи та відсутність хліба в магазинах, не кажучи вже про моральний тиск на ворогів!

Отже, спрощений рецепт паляниці з чотирьох інгредієнтів від Євгена Клопотенка.

Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 400 г будь-якого кисломолочного продукту або води;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 чайна ложка соди.

Спосіб приготування:

Насипте у миску борошно, сіль та соду. Добре розмішайте, щоб сода розійшлася по всьому борошну. Залийте кисломолочною (якщо немає кисломолочки – використовуйте воду + оцет для погашення соди). Перемішайте суміш. Щоб борошно просочилося рідиною, потрібно 1-2 хвилини.

Після цього потрібно викласти масу на підпилений борошном стіл і зробити плоский чотирикутник, який треба скласти конвертиком і заокруглити. Заміс закінчено! Тоді берете деко з пергаментом, змащуєте олією. Печете 40-45 хвилин при 200 градусах – і ваша паляниця готова.

Українська паляниця з начинкою

паляниця

Цей рецепт вирізняється тим, що начинку можна обирати на свій смак. Чудово підійде картопляне пюре зі смаженою цибулею, можна також додавати м’ясо. За відсутності потрібних інгредієнтів використовуйте те, що є під рукою.

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 200 мл кефіру;
  • борошно (скільки візьме тісто);
  • 5 відварних картоплин;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 2 плавлених сирка;
  • олія для смаження.

Спосіб приготування:

Спочатку готуємо просте тісто: збиваємо яйця з кефіром та сіллю і поступово підсипаємо борошно. Тісто повинно вийти еластичним. Розкочуємо його та ділимо на кружечки, кожен кружечок наповнюємо начинкою.

Для начинки потрібно обсмажити цибулю та з’єднати її з картопляним пюре і натертим плавленим сирком.

Викладаємо начинку на тісто, складаємо його вдвоє, з’єднуємо краї і трішки розкачуємо качалкою. Далі обсмажуємо палянички на сковороді в рослинній олії.

Палянички із зеленню від Лілії Цвіт (відео)

Українська кулінарка блогерка Лілія Цвіт поділилася простим рецептом паляничок на своєму Ютуб-каналі:

Паляниця – не лише смачна альтернатива хлібу, а й наша тактична зброя! Смакуйте на здоров’я, і нехай на нашій рідній землі настане мир!

Слава Україні!