
У сучасних реаліях українська мова – потужна зброя, а паляниця – не лише традиційний український хліб, а й військовий пароль! І, поки окупанти ламають язики, намагаючись вимовити це слово правильно, пропонуємо вам кілька рецептів цієї страви.
Паляниця: рецепт для справжніх українців від Євгена Клопотенка
Ресторатор і кулінарний експерт Євген Клопотенко на своїй Фейсбук-сторінці опублікував рецепт приготування паляниці, і цей допис стрімко набирає лайки користувачів. За його словами, самостійне випікання паляниць може допомогти українцям пережити важкі часи та відсутність хліба в магазинах, не кажучи вже про моральний тиск на ворогів!
Отже, спрощений рецепт паляниці з чотирьох інгредієнтів від Євгена Клопотенка.
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 400 г будь-якого кисломолочного продукту або води;
- 1 чайна ложка солі;
- 1 чайна ложка соди.
Спосіб приготування:
Насипте у миску борошно, сіль та соду. Добре розмішайте, щоб сода розійшлася по всьому борошну. Залийте кисломолочною (якщо немає кисломолочки – використовуйте воду + оцет для погашення соди). Перемішайте суміш. Щоб борошно просочилося рідиною, потрібно 1-2 хвилини.
Після цього потрібно викласти масу на підпилений борошном стіл і зробити плоский чотирикутник, який треба скласти конвертиком і заокруглити. Заміс закінчено! Тоді берете деко з пергаментом, змащуєте олією. Печете 40-45 хвилин при 200 градусах – і ваша паляниця готова.
Українська паляниця з начинкою
Цей рецепт вирізняється тим, що начинку можна обирати на свій смак. Чудово підійде картопляне пюре зі смаженою цибулею, можна також додавати м’ясо. За відсутності потрібних інгредієнтів використовуйте те, що є під рукою.
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 200 мл кефіру;
- борошно (скільки візьме тісто);
- 5 відварних картоплин;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 2 плавлених сирка;
- олія для смаження.
Спосіб приготування:
Спочатку готуємо просте тісто: збиваємо яйця з кефіром та сіллю і поступово підсипаємо борошно. Тісто повинно вийти еластичним. Розкочуємо його та ділимо на кружечки, кожен кружечок наповнюємо начинкою.
Для начинки потрібно обсмажити цибулю та з’єднати її з картопляним пюре і натертим плавленим сирком.
Викладаємо начинку на тісто, складаємо його вдвоє, з’єднуємо краї і трішки розкачуємо качалкою. Далі обсмажуємо палянички на сковороді в рослинній олії.
Палянички із зеленню від Лілії Цвіт (відео)
Українська кулінарка блогерка Лілія Цвіт поділилася простим рецептом паляничок на своєму Ютуб-каналі:
Паляниця – не лише смачна альтернатива хлібу, а й наша тактична зброя! Смакуйте на здоров’я, і нехай на нашій рідній землі настане мир!
Слава Україні!
Залишити коментар