
Кава ― це прекрасний початок дня, хіба ні? Погодьтеся, що ранок без кави навіть важко собі уявити! Цей ароматний напій супроводжує нас і протягом усього дня: чи то ділова зустріч, чи приємні посиденьки з друзями, усюди є кава.
Звісно ж, ніхто не приготує каву так, як професійний бариста. Але ж не мчати стрімголов до кав’ярні щоразу, коли захочеться посмакувати цим терпким та ароматним напоєм? Тож у нашому матеріалі розповідаємо про способи приготування смачної кави в домашніх умовах, а також ділимося секретами приготування цього божественного напою!
Зміст:
Кава з кавоварки
Розглядаючи способи приготування кави в домашніх умовах, перш за все слід згадати про кавоварки. Адже це досить зручний та мобільний девайс, який не потребує від вас майже ніяких зусиль! Кавоварка KRUPS EA817010 ― прекрасний варіант для приготування напою з повним та чітким смаком без гіркоти. З нею горнятко чудової ароматної кави буде готове за лічені секунди! Все, що ви повинні зробити ― це насипати зерна у зручно розташований згори контейнер, а в інший контейнер налити води та налаштувати програму приготування кави. От і все! Кавоварка, до речі, може з легкістю запам’ятати два ваших улюблених рецепти кави. А якщо ви полюбляєте каву з молоком, ручний капучинатор допоможе вам збити об’ємну молочну пінку, аби ви змогли насолодитись ідеальним капучино.
Кава в турці
Один з найдавніших способів приготування цього запашного напою ― кава, зварена в турці (джезві). Її ще називають «кавою по-турецьки». Тут є один маленький нюанс! Для приготування такої кави необхідно заздалегідь знати, скільки людей ви хочете пригостити. Адже смак і аромат можуть вийти зовсім не ті, на які ви очікували, коли, наприклад, в турці на чотири порції приготувати дві. На одну порцію необхідно взяти пів склянки води та 7-10 грамів свіжообсмаженої кави найдрібнішого помелу.
Готувати напій потрібно у такий спосіб:
- насипати каву у турку та залити холодною водою;
- поставити посудину на маленький вогонь;
- зняти з вогню, як тільки підніметься пінка.
Під час заварювання кави важливо не доводити її до кипіння, інакше кава може підгоріти.
Кава у френч-пресі
Найпопулярніший та найпростіший спосіб заварювання кави в домашніх умовах ― це френч-прес, який був винайдений французами ще в 1920 році. У ньому можна заварювати практично будь-яку каву, хоча дехто помилково використовує його для заварювання чаю. Френч-прес ― це досить проста конструкція, яка складається зі скляної колби з поршнем в середині.
Тож для приготування кави у френч-пресі потрібно:
- насипати у колбу 10 г змеленої кави (2 столові ложки) та додати 180 мл щойно закип’яченої води;
- вставити поршень у френч-прес, але не опускати його, а дати каві заваритись протягом чотирьох хвилин;
- обережно опустити поршень на дно колби та розлити напій по філіжанках.
Переваги такого способу приготування кави у тому, що міцність напою можна регулювати самостійно. Чим довше ви будете заварювати каву, ти міцнішою вона буде.
Секрети приготування кави
Правильно приготована кава ― це напій, який має особливий смак та аромат. Для того, щоб приготувати ідеальну каву в домашніх умовах, варто знати декілька правил:
1. Ретельно підібрана вода
Вода завжди має бути прохолодною, свіжою та очищеною. Наприклад, жорстка вода з домішками та запахом псує смак напою. Якщо ж ви візьмете занадто м’яку або дистильовану воду, смак кави також може бути незрозумілим. Тепла чи відстояна вода ― теж не найкращий варіант.
2. Правильний помел
Для різних способів заварювання кави використовується помел різного ступеню. Каву потрібно змелювати безпосередньо перед самим заварюванням, а самі кавові зерна зберігати у щільно закритій посудині, оскільки кава дуже швидко вбирає в себе усі запахи та вологу.
3. Прогрітий посуд
Каву потрібно наливати в прогріті чашки. Перед тим, як готувати напій, треба налити гарячу воду у горнятка і дати їм прогрітись. А коли кава буде готова, вилити воду з чашок, просушити їх, і вже потім розливати каву.
Ми розповіли вам лише про декілька найбільш популярних методів приготування кави, хоча насправді їх є чимало. А яким способом готуєте каву ви? Діліться досвідом!
Текст: Вечера Тетяна
Читайте також: З часником, м’ятою чи віскі: рецепти кави на всі смаки
Залишити коментар