Нам з дитинства відомо про користь різноманітних каш, але найбільше ми звикли до традиційної гречки, рису, вівсянки і пшона. Про таку крупу як булгур чули одиниці, хоча останнім часом вона набуває все більшої популярності в Україні.
То що таке цей булгур, чим він корисний, і як його правильно готувати? Спробуємо розібратися!
Звідки взявся булгур
В країнах з древніми кулінарними традиціями цю корисну і смачну крупу готують вже більше 4000 років. Вона надзвичайно популярна в Індії, Вірменії, країнах Середземномор’я та Близького Сходу. Фактично, це пропарена пшениця, частково очищена від оболонки і подрібнена на шматочки. Після пропарювання зерна пшениці сушать на сонці, після чого їх лущать і подрібнюють. Такий спосіб заготовки надає крупі неповторного горіхового аромату та смаку, який особливо цінують гурмани.
На користь чи на шкоду?
Коли говорять про шкідливість та калорійність білого хліба, то завжди мають на увазі й інші продукти з пшеничного борошна вищого ґатунку, а це кидає тінь і на булгур. Але, на відміну від борошна, ця крупа містить набагато більше вітамінів, мінералів і необхідної для роботи травного тракту клітковини. Саме клітковина, а ще велика кількість калію і заліза ставлять його в один ряд з найкориснішими гарнірами.
Складні вуглеводи, що містяться в булгурі, засвоюються повільніше і не шкодять фігурі. Калорійність в 360 ккал відмінно насичує, і після такої страви дуже довго не хочеться їсти.
Іншими словами, ця каша корисна для здоров’я і цілком безпечна для фігури, а ще смачна і недорога!
Де використовувати булгур
Булгур може бути гарніром, замінити рис в будь-яких стравах, він чудово поєднується з м’ясом (куркою, бараниною) і морською рибою, служить відмінною начинкою при фаршируванні овочів, може додаватися в салати.
Його додають у турецький пилав (аналог плову), а на Кіпрі та в Греції з цієї крупи готують весільний плов. Булгур також додають в супи і юшки, завдяки чому їхній смак набуває особливого східного відтінку.
Ви здивуєтеся, але цю крупу використовують навіть в приготуванні десертів! Втім, нічого дивного – горох і нут теж використовують для смачної халви, а якщо підсолодити булгур медом і додати горіхи, то результат буде фантастичним! Булгур допускає вільне поводження, його можна зробити основою десертів, додавати у випічку (замочивши або розпаривши), з’єднувати з увареними соками, медом, сиропами, горіхами і сухофруктами.
Як правильно готувати булгур
Традиційно майже всі страви з булгуром готують, обсмажуючи крупу в маслі. Цей процес дуже нагадує прожарювання рису при приготуванні різотто. Можна використовувати вершкове або топлене масло, оливкову олію, підійде і соняшникова. Але саме в вершковому маслі булгур найбільш яскраво розкриває свій аромат.
Розтопіть масло в сковороді (найкраще підійде вок), нехай воно добре прогріється. Всипте чашку крупи, не промиваючи її попередньо у воді – це важливо! Ретельно помішуючи, обсмажте булгур на сильному вогні до появи специфічного горіхового аромату. Обсмажений булгур можна продовжувати готувати в тій же сковороді або додати його в суп чи нафарширувати овочі перед запіканням. Якщо ви хочете продовжити приготування, влийте чашку окропу і, не припиняючи помішувати, доведіть до готовності. Вода при цьому повністю вбереться, а булгур стане розсипчастим.
Можна приготувати булгур і простіше – закип’ятити 2 частини води і всипати туди одну частину булгура. В цьому випадку вийде чудова густа каша, в яку можна додати масло і подати з сухофруктами на сніданок. Але для цього способу є безліч інших круп, а булгур найкращий саме як гарнір або начинка.
Арабський салат табуле з булгуром
Спробуйте приготувати одну з найдавніших традиційних страв з булгуром – салат табуле, який походить із країн Близького Сходу. Він простий, але дуже поживний і надзвичайно смачний, як і належить бути справжній древній страві. Для нього беруть кінзу, петрушку, м’яту, зелену цибулю і все це дрібно-дрібно шаткують. Додають трохи масла і лимонного соку, посипають перцем і сіллю. Змішують зелень з приготованим (обсмаженим) булгуром. Подають все на великих листках салату.
Булгур з куркою для початківців
Якщо плануєте приготувати щось із булгуру вперше, зупиніться на універсальному м’ясі – використайте курку. Додайте моркву і цибулю, сіль і спеції – за смаком. Головне в цій страві – булгур. Саме від нього буде залежати аромат страви.
Отже, розтопіть в сковороді вершкове масло, прогрійте його, всипте булгур. Ні в якому разі не намагайтеся булгур промити. Помішуйте безперервно, вогонь тримайте спочатку сильний. Дочекайтеся горіхового аромату. Досвідчені кулінари кажуть, що булгуру можна навіть дати трохи підгоріти – це теж для аромату. Після цього всипте дрібно нарізану цибулю, моркву і дрібно порізану курятину. Все перемішайте для з’єднання соків, дайте маслу покрити всі продукти і додавайте окріп – страва буде готуватися хвилин із десять.
Хочете, щоб каша вийшла сухою і розсипчастою, додайте води стільки ж, скільки й крупи; хочете густішої консистенції – влийте подвійний об’єм води. Ще раз перемішайте, посоліть, поперчіть, перемішайте, накрийте кришкою і зменшіть вогонь. В самому кінці корисно ще раз перемішати і дати настоятися хвилин п’ять на вже вимкненій плиті. Подавайте страву до столу і не забудьте про свіжі овочі, трави, піту або лаваш. Додатково можна подати трохи червоного вина.
Спробуйте приготувати булгур і переконаєтесь, що він насправді вартий вашої уваги. Смачного!
За матеріалами: kedem.ru
Читайте також: 5 найкращих рецептів панна-котти з фруктами і ягодами
Залишити коментар