панеттоне

Традиційна страва на Великдень – класична паска, рецепт якої знає кожна справна господиня. Але як на рахунок того, щоб додати чогось новенького? Якщо хочете здивувати своїх гостей, приготуйте італійські ласощі «Панеттоне»!

Що таке панеттоне?

панеттоне

©iStock

Панеттоне – це кекс із солодкого дріжджового тіста, в яке додають цукати, горіхи та родзинки. Батьківщина цієї страви – Італія, а її виникнення пов’язують із кількома легендами. Одна з них розповідає, що колись кухар при дворі Людовіко Сфорца зіпсував десерт, і, щоб швидко приготувати новий, просто змішав борошно з цукатами. Пиріг назвали «Пан ді Тоні» на честь кухаря, що дослівно означає «хліб Тоні».

Ще одна версія походження назви цього кексу – «пане ді Натале» («Різдвяний хліб»), а через розміри його ще називають «пан гранде» – «великий хліб». З часом найменування трансформувалося в слово «панеттоне», яке й стало найбільш поширеним.

Чому панеттоне може бути гідною альтернативою пасці

панеттоне

©baziliks.com.ua

Незважаючи на те, що кекс панеттоне часто асоціюється з Різдвом, він може стати також вдалим доповненням і для великоднього столу. Ще у 1919 році міланський кондитер Angelo Motta змінив процес приготування дріжджового тіста для цієї випічки. Звичайний солодкий хліб отримав куполоподібну форму і начинку з родзинок і цукатів, що робить його чудовою великодньою стравою!

Слід визнати, що цей кекс готується досить довго, але він менш примхливий, ніж традиційна паска, яка швидко сохне і не завжди добре пропікається. Існують також інші відмінності: паски можуть вийти сухуватими і прісними, а тісто панеттоне завжди пружне, пряне й ароматне. Плюс цей вид випічки довго зберігається, не втрачає форму і ним можна смакувати протягом декількох місяців.

Як правильно готувати панеттоне

панеттоне

©bottegalcorso.com

Спосіб приготування панеттоне дуже простий. Для страви необхідно придбати якісні дріжджі, борошно, молоко, яйця, масло, прянощі, цукати й родзинки. Велика перевага полягає в тому, що тісто підійде в будь-якому випадку, тому не потрібно ходити по кухні навшпиньки, як це робиться для приготування звичайної паски. При бажанні можна додати кілька крапель ванільної есенції, пакетик ванільного цукру або щіпку кардамону. Після вимішування тіста його необхідно залишити на 2 години в теплому місці.

Не шкодуйте цукатів – чим більше їх буде, тим ароматнішою та смачнішою буде страва! Перед приготуванням необхідно замочити цукати в теплій воді. Використовуйте кілька смаків: апельсиновий, вишневий, динний та лимонний. За бажанням можна додати підсушений мигдаль, А щоб отримати рум’яну скоринку, верхівку панеттоне обов’язково потрібно змастити молоком із жовтком.



3 рецепти панеттоне

Пропонуємо вашій увазі три рецепти панеттоне, які ви можете випробувати вже до цього Великодня!

1. Панеттоне з шоколадом та апельсиновою цедрою

панеттоне

©iStock

Інгредієнти:

• 1 ½ пакетика дріжджів;
• 1 ½ склянки води;
• 1 ½ склянки молока;
• 1 ½ чашки і 1 ст. л. цукру;
• 1 яйце;
• 1 яєчний білок;
• щіпка солі;
• 1 ч. л. ванільного екстракту;
• цедра одного апельсина;
• ½ чашки розтопленого масла;
• 8 чашок борошна;
• 1 чашка шоколадної стружки.

Спосіб приготування:

Змішайте дріжджі, теплу воду і молоко з 1 ст. л. цукру. Дайте настоятися до 7 хвилин. Далі збийте цукор, що залишився, яйце, сіль, ваніль, цедру апельсина і розтоплене вершкове масло. Повільно всипте борошно і перемішуйте протягом 10 хвилин. Дайте тісту підійти впродовж 1 години. Додайте шоколадну стружку і перемішайте. Викладіть тісто в форми і дайте йому постояти 30 хвилин. Змастіть верхню частину яєчним білком, посипте 1 столовою ложкою цукру і запікайте протягом 60-70 хвилин.

2. Класичний рецепт панеттоне

панеттоне

©iStock

Інгредієнти для опари:

• 1 пакетик дріжджів;
• 70 г борошна;
• ¼ склянки води.

Інгредієнти для першого замісу:

• 2 жовтка;
• 60 г цукру;
• 60 г вершкового масла;
• ½ склянки закваски;
• 1 склянка борошна.

Інгредієнти для другого замісу:

• 60 г борошна;
• 20 г розтопленого масла;
• 2 жовтка;
• цукати;
• родзинки.

Спосіб приготування:

Змішайте дріжджі, воду й борошно, поставте в тепле місце на 8 годин. Додайте воду, борошно, жовтки, цукор і масло. Перемішайте і поставте в тепле місце на 8 годин. Додайте інгредієнти для другого замісу, перемішайте, викладіть у форми і залиште на 4 години. Випікайте 5 хвилин при температурі 190 градусів і 4 хвилини при 180 градусах. Охолодіть і підвісьте дороги ногами над невеликою ємністю ще на 9 годин – це робиться для того, щоб ніжна випічка не втратила свою форму. Підвішувати панеттоне можна таким чином: акуратно проштрикніть кекс парою шампурів приблизно в сантиметрі від дна, легенько переверніть і підвісьте догори ногами, обперши шампури на опори.

3. Швидкий рецепт панеттоне

панеттоне

©iStock

Інгредієнти:

• 1 склянка молока;
• 1 ч. л. цукру;
• 100 г вершкового масла;
• 2 ½ склянки борошна;
• 3 яйця;
• цедра одного лимона;
• сухофрукти;
• ванільний цукор.

Спосіб приготування:

Просійте борошно, додайте розчинені в молоці дріжджі і відправте суміш в тепле місце на 1 годину. Змішайте цедру з 2 яйцями, жовтком і вершковим маслом. Додайте в опару борошно і сіль. Після цього вмішайте сухофрукти і ванільний цукор. Поставте тісто в тепле місце на 1,5 години. Випікайте 40-50 хвилин.

Погодьтеся, що панеттоне на цих зображеннях виглядають ну дуже апетитно! А якщо не впевнені, що зумієте справитися з випічкою самостійно, не забувайте про запасний варіант – ви завжди можете придбати вже готові італійські кекси! Смачного вам великоднього застілля!

За матеріалами: super.ua

Читайте також: Готуємося до Великодня: що придбати для гарного святкування