взаємозамінні продукти

Хочете приготувати бажану страву, а потрібних інгредієнтів не вистачає? Наша пам’ятка про взаємозамінні продукти допоможе вам знайти гідний аналог!



На головному фото до цієї статті зображена Нілі Фішер (Nealy Fischer) – активна мама чотирьох дітей і засновниця кулінарного блогу The Flexible Chef (цю назву можна перекласти як «Гнучкий шеф-кухар»). А ще вона видала книгу «Улюблена їжа», в якій закликає ставитися до приготування їжі творчо! Адже кожна з нас зіштовхувалася з ситуацією, коли є чудовий рецепт, але на кухні бракує одного-єдиного важливого інгредієнта. А купити його просто зараз немає можливості. Що ж робити – бігати по місту в пошуках заповітного продукту чи взагалі скасувати приготування цієї страви? Рішення дуже просте – підберіть відсутньому інгредієнту вдалу заміну!

Отже, які продукти можна сміливо замінити і чим саме? Ось що радить Нілі Фішер.

Взаємозамінні продукти для випічки

взаємозамінні продукти

©Pixabay

  • Вершкове масло замінюємо кокосовим.
  • Молочні вершки замінюємо кокосовим вершками.
  • Звичайне молоко замінюємо мигдальним або будь-яким іншим молоком рослинного походження.
  • Білий рафінований цукор замінюємо коричневим цукром або фініками (попередньо подрібненими).
  • Пшеничне борошно замінюємо борошном без глютену + ½ чайної ложки ксантанової камеді на чашку борошна. Ксантанова камедь – природний стабілізатор, який заміщає глютен і надає тісту еластичності. Буває, що в безглютеновому борошні вже доданий ксантан (читайте на упаковці).
  • Мигдалеве борошно замінюємо мигдалем, перемеленим в дрібну крихту.
  • 1 яйце замінюємо 3 столовими ложками меленого насіння льону, змішаними з 6 столовими ложками води.
  • Тапіоковий крохмаль замінюємо картопляним.
  • Насіння чіа або льону – в багатьох рецептів ви можете спокійно їх проігнорувати. Якщо вони відіграють важливу роль в рецепті, це буде вказано.

Заміна інгредієнтів для приготування інших страв

взаємозамінні продукти

©Pixabay

  • Кедрові горіхи замінюємо рубаними горіхами макадамія, кешью або арахісом.
  • Мигдаль замінюємо на пекан або волоські горіхи.
  • Фарш із яловичини замінюємо фаршем з індички або курки.
  • Чорна тріска замінюється на чилійський сібас або будь-яку жирну рибу.
  • Палтус замінюємо камбалою, пікшею або будь-якою білою рибою.
  • Борошно нуту замінюється на рисове борошно.
  • Скляна локшина замінюється на тонку рисову локшину.
  • Харчові дріжджі замінюємо тертим пармезаном.
  • Оливкову олію замінюємо кокосовим маслом (його слід розтопити).

Взаємозамінні овочі та зелень

зелень, овочі

©Pixabay

  • Тертий кабачок замінюємо тертою морквою.
  • Гарбуз замінюється кабачком або цукіні.
  • Червону цибулю замінюємо на білу.
  • Базилік замінюємо кінзою або петрушкою.
  • Свіжий часник замінюємо на часниковий порошок (в пропорції 2: 1).
  • Фізаліс замінюємо журавлиною, родзинками або сушеною вишнею.
  • Яблучне пюре замінюємо банановим, пюре з печеного гарбуза, також підійде пюре з батату або моркви.

Спеції та соуси

взаємозамінні продукти

©Pixabay

  • Соєвий соус замінюємо на тамарі.
  • Соус Hoisin замінюємо на соус барбекю.
  • Рибний соус замінюємо на соєвий соус або тамарі.
  • Каперси замінюємо подрібненими оливками.
  • Оцет, зазначений в рецепті, замінюємо на будь-який оцет, крім бальзамічного.

Збережіть собі цю корисну пам’ятку про взаємозамінні продукти! Вона стане в нагоді, коли ви вирішите порадувати своїх близьких і приготувати що-небудь смачненьке. Раптом в цей момент на вашій кухні не виявиться необхідного продукту? Але тепер вам не варто хвилюватися через подібні дрібниці!

Читайте також: Незвичайні салатні заправки: 5 оригінальних рецептів