Як подолати весняний авітаміноз

Весна – це час нових сподівань, бажань та… ослаблення організму. Зважаючи на те, що протягом зими фрукти та овочі втрачають левову частку своїх вітамінів, після неї на багатьох із нас чекає весняний авітаміноз. Крім того, велика кількість рафінованих, консервованих та оброблених продуктів у раціоні теж не сприяє покращенню нашого здоров’я.

Як подолати весняний авітаміноз і наситити організм корисними речовинами? Чи можна обійтися без прийому вітамінних добавок та застосовувати виключно натуральні методи? Кому вітаміни потрібні найбільше? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в нашому матеріалі.

Що таке авітаміноз

Авітаміноз – це глибока недостатність в організмі будь-якого вітаміну, що характеризується вираженими клінічними проявами. Наприклад, при гострій недостатності вітаміну С розвивається цинга. На щастя, сьогодні такі стани зустрічаються рідко, але гіповітаміноз (загальне зниження забезпечення організму вітамінами) є досить поширеним, особливо навесні.

Вітаміни потрібні нам для підтримки нормальної роботи імунної системи. А початок весни – це сезон вірусних респіраторних захворювань. Чим меншим є запас вітамінів, тим більш вразливою стає імунна система, і тим частіше ми хворіємо.

Як подолати весняний авітаміноз

©Pixabay

Весняний авітаміноз: симптоми

Як правило, організму рідко коли не вистачає якогось одного вітаміну. Найчастіше він потребує підживлення відразу з кількох фронтів, і про це можуть сигналізувати наступні симптоми:

1. Підвищена втомлюваність

Одним із найбільш очевидних симптомів авітамінозу є хронічна втома, що проявляється постійною сонливістю, слабкою концентрацією уваги, апатією, підвищеною дратівливістю і поганим настроєм. Часто все це супроводжується і розладами сну.

2. Проблеми зі шкірою

Другий симптом авітамінозу, який швидко дає про себе знати, – це різноманітні висипання на шкірі й видима зміна шкірного покриву. На обличчі можуть з’являтися вугрі, викликані нестачею вітамінів А, С і Е, в куточках губ утворюються неприємні тріщинки, шкіра на руках починає лущитися, а під очима можуть з’явитися темні кола. Авітаміноз швидко відбивається і на стані волосся й нігтів – двох найважливіших індикаторів здоров’я організму. При нестачі вітамінів нігті починають міняти рельєф і ламатися, а волосся – тьмяніти, втрачати щільність і випадати. Ще одним симптомом авітамінозу є поява розтяжок на шкірі. Це означає, що організму слід негайно відновити запас вітаміну Е.

3. Проблеми з травленням

Загострення гастриту, закрепи і розлади травної системи є явною ознакою нестачі в організмі рибофлавіну, або вітаміну В2. Цей життєво важливий вітамін необхідний також для утворення еритроцитів, вироблення антитіл, регуляції росту і репродуктивних функцій. Саме він відповідає за здоров’я щитовидної залози і за загальний стан організму.

4. Часті застуди

Постійні застуди, що супроводжуються болем у горлі і чханням, також повинні вас насторожити. Ближче до середини літа більшість відомих алергій сходить нанівець, а загальний тонус організму повинен наблизитися до максимального, тому закладений ніс і біль у горлі можуть сигналізувати про явну нестачу вітамінів.

5. Кровоточивість ясен

Ще однією ознакою авітамінозу є кровоточивість ясен при чищенні зубів. Зазвичай цей симптом супроводжує один з тих, що перераховані вище, але саме завдяки його наочності авітаміноз іноді набагато легше діагностувати. Як правило, це означає, що організму не вистачає вітаміну С, і що потрібно налягти на цитрусові.

6. Слабкість м’язів

На дефіцит вітамінів в організмі може також вказувати і м’язова слабкість, яка супроводжується раптовими набряками суглобів, нападами оніміння, поколювання в кінчиках пальців, несподіваними судомами і поганою координацією руху. При цих симптомах необхідно здати аналізи, проконсультуватися у лікаря і обов’язково збалансувати свій раціон, додавши в нього продукти, багаті вітамінами різних груп.

7. Зниження лібідо

Безумовно, авітаміноз позначається також і на інтимному житті людини. Зниження лібідо, відсутність бажання, вечірня апатія і байдужість по відношенню до протилежної статі – явна ознака авітамінозу, що вимагає негайного втручання фахівців.

Крім цих симптомів, ви повинні також звертати увагу і на підвищену дратівливість, зміни апетиту, зниження працездатності та загострення хронічних захворювань. Все це також може вказувати на недостатність вітамінів у вашому організмі.

Яких вітамінів організму не вистачає найчастіше

Як подолати весняний авітаміноз

©Pixabay

Найчастіше при весняному авітамінозі зустрічається дефіцит вітамінів С, В1, В2, В9, В6, А.

Вітамін С. Цей вітамін є найбільш чутливим і може руйнуватися навіть в тих випадках, якщо продукти зберігаються при кімнатній температурі і на світлі. При зберіганні петрушки при кімнатній температурі протягом 2 діб утримання в ній аскорбінової кислоти знижується на 80%. Дуже швидко вітамін С руйнується і при варінні. Так наприклад, в шипшині є велика кількість аскорбінової кислоти, але якщо її варити, а потім ще зберігати під впливом сонячних променів, то такий напій не збагатить наш організм вітаміном С. Ідеальний настій шипшини слід готувати так: залити подрібнені плоди шипшини слабким окропом в термос (світлонепроникний) і зберігати з закритою кришкою. Тільки так можна розраховувати на максимальне збереження вітаміну С.

Вітамін В1. Дуже швидко руйнується при високій температурі, особливо в лужному середовищі.

Вітаміни В2 і В6 не так швидко руйнуються при варінні, але абсолютно нестійкі до впливу сонячного світла.

Жиророзчинні вітаміни (А, Е, К) більш стійкі до впливу високих температур, але дуже чутливі до дії світла і кисню. Тому жири слід зберігати в закритому посуді і в темному місці.

Сучасні технології швидкого заморожування продуктів максимально зберігають вітамінний склад продуктів. Також добре зберігаються вітаміни при перетиранні ягід і фруктів з цукром. Але необхідно пам’ятати, що перетирати їх слід не в металевих м’ясорубках, а використовувати скляний, дерев’яний або емальований посуд. А ось в вареннях і при теплових сушках вітаміни втрачаються.

Як подолати весняний авітаміноз натуральними методами

Як подолати весняний авітаміноз

©Pixabay

Ось рекомендації, дотримуючись яких, можна максимально наситити себе вітамінами і уникнути авітамінозу в весняний період:

• Щодня вживайте в їжу свіжі, термічно не оброблені овочі та зелень.

• Краще вживати овочі цілими, не подрібнюючи їх. У цільних овочах і фруктах вітаміни зберігаються краще.

• Віддавайте перевагу свіжомороженим ягодам (чорниця, малина, чорна смородина, журавлина та інші), а не бананам або торішнім яблукам.

• Очищені овочі не заливайте водою і не вимочуйте, тому що багато вітамінів «виходять» у воду. З тієї ж причини не зливайте овочевий відвар.

• Готуйте швидко, в мінімальні терміни. Чим менша тривалість термічної обробки, тим менше руйнуються вітаміни. Найкращим для збереження вітамінів вважається приготування на пару і запікання. Мікрохвильові печі в цьому відношенні працюють чудово, так як забезпечують короткий час приготування без використання води.

• При варінні овочів кладіть їх виключно в гарячу воду для інактивації ферменту аскорбатоксідази, яка руйнує вітамін С.

• Овочі готуйте на кожен прийом свіжі, не допускайте розігрівання раніше приготованих овочевих страв.

• Салати готуйте тільки свіжі на один прийом, не зберігайте розрізані овочі довго.

• Краще використовувати солоні, а не мариновані овочі.

Пам’ятайте, що жоден продукт не містить повного вітамінного набору, тому їжа повинна бути різноманітною. Намагайтеся щодня вводити в раціон нові продукти: зелень, овочі, фрукти, ягоди. Не їжте два дні поспіль одну і ту ж їжу. Любіть себе. Готуйте для себе кожен день щось нове, зовсім не схоже на попереднє!

Кому необхідно приймати вітамінні добавки

Як подолати весняний авітаміноз

©Pixabay

При забезпеченні різноманітної дієти та правильної комбінації продуктів здорова людина не потребує додаткового прийому вітамінних препаратів. Але існують певні категорії людей, які потребують додаткових джерел вітамінів в вигляді лікарських препаратів. До них відносяться:

• діти й підлітки;
• дорослі, які дотримуються посту;
• бажаючі схуднути за допомогою дієт;
• люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, з цукровим діабетом та іншими захворюваннями.

Обираючи препарат для профілактики гіповітамінозу, намагайтеся знайти такий, що містить максимальну кількість вітамінів та вітаміноподібних речовин. Також потрібно враховувати те, що багато вітамінів є антагоністами (протидіють один одному), і при одночасному прийомі можуть уповільнювати всмоктування або дію один одного. Зараз вже можна придбати сучасні препарати, які виготовляються за особливими технологіями: в них вітаміни розташовані пошарово під специфічними оболонками і звільняються поступово, не заважаючи один одному функціонувати. В будь-якому випадку, найкращим варіантом буде проконсультуватися з лікарем, який допоможе підібрати для вас оптимальний лікарський засіб.

Отже, тепер ви знаєте, як подолати весняний авітаміноз. Пам’ятайте, що кожний вітамін унікальний і виконує важливі функції в організмі людини. Збагачуйте свій раціон вітамінами і бережіть своє здоров’я!

За матеріалами: elle.ru, acmd.clinic.

Читайте також: 19 найпростіших способів продовжити ваше життя