Як подолати весняний авітаміноз

Весна – це час нових сподівань, бажань та… авітамінозу. Це й не дивно, зважаючи на те, що протягом зими фрукти та овочі втрачають левову частку своїх вітамінів. Крім того, велика кількість рафінованих, консервованих та оброблених продуктів у раціоні теж не сприяє покращенню нашого здоров’я.

Як подолати весняний авітаміноз і наситити організм корисними речовинами? Чи можна обійтися без прийому вітамінних добавок та застосовувати виключно натуральні методи? Кому вітаміни потрібні найбільше? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в нашому матеріалі.



Що таке авітаміноз

Авітаміноз – це глибока недостатність в організмі будь-якого вітаміну, що характеризується вираженими клінічними проявами. Наприклад, при гострій недостатності вітаміну С розвивається цинга. На щастя, сьогодні такі стани зустрічаються рідко, але гіповітаміноз (загальне зниження забезпечення організму вітамінами) є досить поширеним, особливо навесні. Вітаміни потрібні нам для підтримки нормальної роботи імунної системи. А початок весни – це сезон вірусних респіраторних захворювань. Чим меншим є запас вітамінів, тим більш вразливою стає імунна система, і тим частіше ми хворіємо.

Як подолати весняний авітаміноз

©Pixabay

Ознаки весняного авітамінозу

Як правило, організму рідко коли не вистачає якогось одного вітаміну. Найчастіше він потребує підживлення відразу з кількох фронтів, і про це можуть сигналізувати наступні симптоми:

  • Підвищена втомлюваність

Одним із найбільш очевидних симптомів авітамінозу є хронічна втома, що проявляється постійною сонливістю, слабкою концентрацією уваги, апатією, підвищеною дратівливістю і поганим настроєм. Часто все це супроводжується і розладами сну.

  • Проблеми зі шкірою

Другий симптом авітамінозу, який швидко дає про себе знати, – це різноманітні висипання на шкірі й видима зміна шкірного покриву. На обличчі можуть з’являтися вугрі, викликані нестачею вітамінів А, С і Е, в куточках губ утворюються неприємні тріщинки, шкіра на руках починає лущитися, а під очима можуть з’явитися темні кола. Авітаміноз швидко відбивається і на стані волосся й нігтів – двох найважливіших індикаторів здоров’я організму. При нестачі вітамінів нігті починають міняти рельєф і ламатися, а волосся – тьмяніти, втрачати щільність і випадати. Ще одним симптомом авітамінозу є поява розтяжок на шкірі. Це означає, що організму слід негайно відновити запас вітаміну Е.

  • Проблеми з травленням

Загострення гастриту, закрепи і розлади травної системи є явною ознакою нестачі в організмі рибофлавіну, або вітаміну В2. Цей життєво важливий вітамін необхідний також для утворення еритроцитів, вироблення антитіл, регуляції росту і репродуктивних функцій. Саме він відповідає за здоров’я щитовидної залози і за загальний стан організму.

  • Часті застуди

Постійні застуди, що супроводжуються болем у горлі і чханням, також повинні вас насторожити. Ближче до середини літа більшість відомих алергій сходить нанівець, а загальний тонус організму повинен наблизитися до максимального, тому закладений ніс і біль у горлі можуть сигналізувати про явну нестачу вітамінів.



  • Кровоточивість ясен

Ще однією ознакою авітамінозу є кровоточивість ясен при чищенні зубів. Зазвичай цей симптом супроводжує один з тих, що перераховані вище, але саме завдяки його наочності авітаміноз іноді набагато легше діагностувати. Як правило, це означає, що організму не вистачає вітаміну С, і що потрібно налягти на цитрусові.

  • Слабкість м’язів

На дефіцит вітамінів в організмі може також вказувати і м’язова слабкість, яка супроводжується раптовими набряками суглобів, нападами оніміння, поколювання в кінчиках пальців, несподіваними судомами і поганою координацією руху. При цих симптомах необхідно здати аналізи, проконсультуватися у лікаря і обов’язково збалансувати свій раціон, додавши в нього продукти, багаті вітамінами різних груп.

  • Зниження лібідо

Безумовно, авітаміноз позначається також і на інтимному житті людини. Зниження лібідо, відсутність бажання, вечірня апатія і байдужість по відношенню до протилежної статі – явна ознака авітамінозу, що вимагає негайного втручання фахівців.

Крім цих симптомів, ви повинні також звертати увагу і на підвищену дратівливість, зміни апетиту, зниження працездатності та загострення хронічних захворювань. Все це також може вказувати на недостатність вітамінів у вашому організмі.

Яких вітамінів організму не вистачає найчастіше

Як подолати весняний авітаміноз

©Pixabay

Найчастіше при весняному авітамінозі зустрічається дефіцит вітамінів С, В1, В2, В9, В6, А.

Вітамін С. Цей вітамін є найбільш чутливим і може руйнуватися навіть в тих випадках, якщо продукти зберігаються при кімнатній температурі і на світлі. При зберіганні петрушки при кімнатній температурі протягом 2 діб утримання в ній аскорбінової кислоти знижується на 80%. Дуже швидко вітамін С руйнується і при варінні. Так наприклад, в шипшині є велика кількість аскорбінової кислоти, але якщо її варити, а потім ще зберігати під впливом сонячних променів, то такий напій не збагатить наш організм вітаміном С. Ідеальний настій шипшини слід готувати так: залити подрібнені плоди шипшини слабким окропом в термос (світлонепроникний) і зберігати з закритою кришкою. Тільки так можна розраховувати на максимальне збереження вітаміну С.

Вітамін В1. Дуже швидко руйнується при високій температурі, особливо в лужному середовищі.

Вітаміни В2 і В6 не так швидко руйнуються при варінні, але абсолютно нестійкі до впливу сонячного світла.

Жиророзчинні вітаміни (А, Е, К) більш стійкі до впливу високих температур, але дуже чутливі до дії світла і кисню. Тому жири слід зберігати в закритому посуді і в темному місці.

Сучасні технології швидкого заморожування продуктів максимально зберігають вітамінний склад продуктів. Також добре зберігаються вітаміни при перетиранні ягід і фруктів з цукром. Але необхідно пам’ятати, що перетирати їх слід не в металевих м’ясорубках, а використовувати скляний, дерев’яний або емальований посуд. А ось в вареннях і при теплових сушках вітаміни втрачаються.

Як подолати весняний авітаміноз натуральними методами

Як подолати весняний авітаміноз

©Pixabay

Ось рекомендації, дотримуючись яких, можна максимально наситити себе вітамінами і уникнути авітамінозу в весняний період:

• Щодня вживайте в їжу свіжі, термічно не оброблені овочі та зелень.

• Краще вживати овочі цілими, не подрібнюючи їх. У цільних овочах і фруктах вітаміни зберігаються краще.

• Віддавайте перевагу свіжомороженим ягодам (чорниця, малина, чорна смородина, журавлина та інші), а не бананам або торішнім яблукам.



• Очищені овочі не заливайте водою і не вимочуйте, тому що багато вітамінів «виходять» у воду. З тієї ж причини не зливайте овочевий відвар.

• Готуйте швидко, в мінімальні терміни. Чим менша тривалість термічної обробки, тим менше руйнуються вітаміни. Найкращим для збереження вітамінів вважається приготування на пару і запікання. Мікрохвильові печі в цьому відношенні працюють чудово, так як забезпечують короткий час приготування без використання води.

• При варінні овочів кладіть їх виключно в гарячу воду для інактивації ферменту аскорбатоксідази, яка руйнує вітамін С.

• Овочі готуйте на кожен прийом свіжі, не допускайте розігрівання раніше приготованих овочевих страв.

• Салати готуйте тільки свіжі на один прийом, не зберігайте розрізані овочі довго.

• Краще використовувати солоні, а не мариновані овочі.

Пам’ятайте, що жоден продукт не містить повного вітамінного набору, тому їжа повинна бути різноманітною. Намагайтеся щодня вводити в раціон нові продукти: зелень, овочі, фрукти, ягоди. Не їжте два дні поспіль одну і ту ж їжу. Любіть себе. Готуйте для себе кожен день щось нове, зовсім не схоже на попереднє!

Кому необхідно приймати вітамінні добавки

Як подолати весняний авітаміноз

©Pixabay

При забезпеченні різноманітної дієти та правильної комбінації продуктів здорова людина не потребує додаткового прийому вітамінних препаратів. Але існують певні категорії людей, які потребують додаткових джерел вітамінів в вигляді лікарських препаратів. До них відносяться:

• діти й підлітки;
• дорослі, які дотримуються посту;
• бажаючі схуднути за допомогою дієт;
• люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, з цукровим діабетом та іншими захворюваннями.

Обираючи препарат для профілактики гіповітамінозу, намагайтеся знайти такий, що містить максимальну кількість вітамінів та вітаміноподібних речовин. Також потрібно враховувати те, що багато вітамінів є антагоністами (протидіють один одному), і при одночасному прийомі можуть уповільнювати всмоктування або дію один одного. Зараз вже можна придбати сучасні препарати, які виготовляються за особливими технологіями: в них вітаміни розташовані пошарово під специфічними оболонками і звільняються поступово, не заважаючи один одному функціонувати. В будь-якому випадку, найкращим варіантом буде проконсультуватися з лікарем, який допоможе підібрати для вас оптимальний лікарський засіб.

Отже, тепер ви знаєте, як подолати весняний авітаміноз. Пам’ятайте, що кожний вітамін унікальний і виконує важливі функції в організмі людини. Збагачуйте свій раціон вітамінами і бережіть своє здоров’я!

За матеріалами: elle.ru, acmd.clinic.

Читайте також: 19 найпростіших способів продовжити ваше життя



Поділитися цим дописом.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0