Пісні страви рецепти

У нашому матеріалі розповідаємо про оригінальні пісні страви, рецепти яких не вимагають особливих зусиль!

Піст ― це особливий період у житті вірян, який супроводжується добровільною відмовою від багатьох продуктів харчування. Їжа в цей період повинна бути простою, але водночас підтримувати в нормі і фізичний, і емоційний стан людини. У цей час дозволяється вживати будь-які овочі та фрукти, сухофрукти, різні види круп, бобових та гриби. Постає питання: що ж приготувати, щоб було і смачно і корисно водночас? Адже під час посту не можна вживати ні м’ясних, ні молочних продуктів! 

Пісні страви: рецепти небанальних наїдків

Пісні страви не повинні бути одноманітними та нецікавими. Тож ми підготували добірку із 5 рецептів, які урізноманітнять ваше щоденне меню під час посту.

1. Гороховий суп із шампіньйонами

Простий, дуже смачний та швидкий у приготуванні суп! Після такої пісної страви відчуття ситості у вас залишиться надовго.

суп з грибами

Інгредієнти:

• 200 г сухого гороху
• 2 л води
• 100 г грибів (свіжі шампіньйони)
• 3 картоплини
• 1 цибулина
• 1 морквина
• 2 столових ложки олії
• зелень
• сіль та спеції (за смаком)

Спосіб приготування:

Перед приготуванням супу горох потрібно замочити на кілька годин у воді, а краще на ніч. Потім залийте його водою й поставте варитися. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та варіть впродовж години. Час приготування залежатиме від сорту гороху.

Доки горох варитиметься, приготуйте овочі. Наріжте картоплю кубиками, цибулю чверть кільцями, а моркву натріть на тертці. Зелень подрібніть, гриби нашаткуйте тоненькими пластинками. Спасеруйте цибулю на олії, додайте моркву та смажте 5-7 хвилин. На окремій сковорідці на олії обсмажте шампіньйони до повного випаровування води.

Коли горох буде майже готовий, додайте до нього картоплю та варіть 10 хвилин. Потім ― обсмажену цибулю з морквою, гриби, зелень, сіль та спеції й варіть ще 5 хвилин та зніміть з вогню. Суп готовий!

Маленька підказка: щоб ваш гороховий суп вийшов смачнішим, нехай настоїться ще хвилин десять. А подавати таку пісну страву можна з зеленню та крутонами (сухариками).

2. Плов із сухофруктами

Зазвичай плов готується з різних видів м’яса з додаванням усіляких спецій та приправ. Але й пісний плов без м’яса – теж насичена та дуже смачна страва, яка підійде не лише для посту, а й на щодень.

Пісні страви рецепти
Інгредієнти:

• 200 г рису
• 50 г кураги
• 50 г чорносливу
• 30 г родзинок
• 30 г в’ялених вишень
• 1 цибуля
• 1 морква
• 2 столових ложки олії
• спеції та приправи (за смаком)

Спосіб приготування:

Добре промийте рис, аби позбутися зайвого крохмалю. Сухофрукти також потрібно промити та залити теплою водою на 10 хвилин. Нашаткуйте цибулю кубиками, а моркву – соломинками. Обсмажте на олії спочатку цибулю, а потім додайде до неї моркву та пасеруйте 5-7 хвилин.

Злийте воду з сухофруктів та просушіть їх. Наріжте соломкою курагу та чорнослив. Вишню та родзинки залиште цільними. Додайте сухофрукти до овочів, ретельно усе змішайте та потримайте на вогні 1-2 хвилини. Висипте поверх суміші рис та спеції за смаком й залийте усе водою (розраховуйте дві частини води до однієї частини рису). Воду потрібно наливати обережно, аби рис не змішався з овочами й сухофруктами. Далі необхідно накрити посудину кришкою та варити на сильному вогні 15-20 хвилин (рис повинен бути злегка недовареним). Потім виключіть плиту й залишіть плов під кришкою ще на 10 хвилин.

От і все, ароматний пісний плов з сухофруктами готовий. Запрошуйте своїх рідних до столу та пригощайтесь!

3. Тушкована капуста з квасолею

Смачна та проста в приготуванні пісна страва, яка ідеально підійде для посту! А приготувати її зможе приготувати кожен, навіть недосвідчений кулінар.

капуста з квасолею
Інгредієнти:

• 700 г білокачанної капусти
• 1 морквина
• 2 цибулини
• 100 г квасолі
• 3 столових ложки олії
• 45 г томатної пасти
• 100 мл води
• 1 чайна ложка базиліку
• 5 г кропу
• сіль та спеції (за смаком)

Спосіб приготування:

Промийте квасолю та намочіть у холодній воді на кілька годин або на ніч. Відваріть квасолю в підсоленій воді (приблизно 50 хвилин). За 15 хвилин до готовності її необхідно посолити. Готову квасолю процідіть.
Капусту треба помити та нашаткувати тоненькими соломинками. Моркву почистити й натерти на великій тертці, а цибулю нарізати кубиками. Потім обжарити цибулю і моркву на сковорідці з додаванням рослинної олії приблизно 10 хвилин. Далі додати капусту, трохи води та ретельно усе перемішати. Капусту тушкувати під кришкою до неповної готовності, періодично помішуючи та додаючи воду, щоб овочі не присмажилися.

Далі додайте до капусти томатну пасту, сіль та спеції за смаком й добре все перемішайте. За 10 хвилин до готовності капусти потрібно додати в сковорідку квасолю, базилік і знову перемішати. На маленькому вогні доведіть усю суміш до готовності. Подавати до столу можна, посипавши страву зеленню.

Варто зазначити користь цієї пісної страви: рослинний білок, який міститься у квасолі, за своєю харчовою цінністю наближений до білка тваринного походження. Тому цей продукт дуже корисний, адже ним можна замінити навіть деякі види м’яса.

4. Салат з морської капусти «Далекий схід»

Щоб поповнювати запаси йоду в нашому організмі, водорості та салат з морської капусти час від часу повинні бути на столі у кожного з нас. Це пісні страви, рецепти яких варті вашої уваги!

салат
Інгредієнти:

• 300 г маринованої морської капусти
• 1 морквина
• 1 огірок (свіжий)
• 1 червоний солодкий перець
• 1 цибулина
• 30 мл оливкової олії
• 1 чайна ложка гірчиці
• зелень
• сіль, цукор, спеції
• оцет (6% столовий)

Спосіб приготування:

Морську капусту уже в готовому вигляді заздалегідь можна купити у крамниці. Усі овочі потрібно помити та нашаткувати: моркву, болгарський перець й огірок ― соломкою, цибулю ― кільцями.

Приготуйте заправку: для цього треба змішати оливкову олію, гірчицю, сіль, перець та оцет (за смаком). З’єднайте всі овочі з морською капустою та додайте заправку. Усе знову ретельно перемішайте і дайте настоятися 2 години. Прикрасьте зеленню.

Простий і водночас корисний салат готовий. Він виходить навіть смачніший, якщо його їсти наступного дня. Смачного!

5. Пісні котлети з гречки та картоплі в грибному соусі

Цю страву можна готувати не лише у піст, а й у звичайні дні. Адже котлети виходять дуже смачними й ситними!

Пісні страви рецепти
Інгредієнти:

• 6 картоплин
• 200 г звареної гречки
• 2 цибулини
• панірувальні сухарі
• сіль, перець (за смаком)

Для грибного соусу:

• 100 г маринованих грибів
• 3 зубчики часнику
• оливкова олія

Спосіб приготування:

Зваріть картоплю в «мундирах», потім почистіть і натріть на тертці. Додайте готову відварену гречку. Цибулю наріжте кубиками й обсмажте до золотистого кольору. Додайте її до суміші картоплі й гречки, посоліть, поперчіть та ретельно перемішайте. З готового фаршу сформуйте котлетки та обваляйте їх у панірувальних сухарях. Обсмажте котлети на олії з обох боків на невеликому вогні до рум’яної скоринки.

Подавати котлети можна як самостійну страву, або доповнити їх грибним соусом, для приготування якого необхідно змішати дрібно нарізані гриби з подрібненим часником та оливковою олією.

Якщо ви дотримуєтеся посту, радимо спробувати приготувати пісні страви, рецепти яких є в цій добірці. Смачного!

Текст: Тетяна Вечера

Читайте також: 10 найкращих українських сайтів з рецептами