як варити глінтвейн

Глінтвейн ― це гарячий алкогольний напій, який готується на основі червоного вина та прянощів. Традиційно його вживають в Австрії, Швеції, Німеччині та Чехії, проте зараз він став настільки популярним, що його знають майже в усіх куточках світу. Не знаєте, як варити глінтвейн, але дуже хочете навчитися? Тоді наш матеріал точно стане вам у нагоді!

Назва «глінтвейн» походить від німецького слова Glühwein, що дослівно перекладається як «палаюче вино». Звісно, не всі знають секрети його приготування, тому зазвичай купують готовий напівфабрикат цього напою або замовляють його в кав’ярнях, барах чи ресторанах. Проте найкращий варіант – приготувати цей напій вдома! Ми зібрали для вас оригінальні рецепти, а також рекомендації з правильного приготування глінтвейну.

Як правильно варити глінтвейн

Приготування цього зігріваючого гарячого напою ― не вища математика, проте є певні правила. Ми дамо вам базові рекомендації для будь-якого виду глінтвейну, щоб він вийшов найсмачнішим:

  1. Вино в жодному разі не можна доводити до кипіння. Його можна лише нагрівати до 65-70 градусів, інакше випариться алкоголь.
  2. Бажано використовувати емальований посуд та дерев’яну ложку.
  3. Нагрівати суміш потрібно поступово, на невеликому вогні.
  4. Перед подачею варто залишити мікс на деякий час, прикривши його кришкою. Зазвичай вистачає 10-15 хвилин, аби відбулась магія змішування смаків та ароматів.
  5. Не варто забувати проціджувати глінтвейн.
  6. Розливати коктейль слід, поки він ще гарячий. А подавати рекомендують у високих скляних термосклянкках або прозорих чашках.

Дотримуйтеся цих нескладних правил, і все вдасться!

Рецепти найсмачнішого глінтвейну

За допомогою одного з цих простих рецептів ви зможете приготувати неймовірно ароматний, зігріваючий глінтвейн. Такий напій зробить приємнішим навіть дуже холодний вечір і прикрасить будь-яку компанію!

1. Апельсиновий глінтвейн

як варити глінтвейн

©Shutterstock

Інгредієнти:

• 750 мл червоного сухого вина
• 500 мл апельсинового соку
• 2 палички кориці
• 125 г коричневого цукру
• 1 апельсин

Спосіб приготування:

Апельсин потрібно помити та почистити. Цедру подрібнити, а сам апельсин порізати на частинки. У великій ємкості змішайте вино та апельсиновий сік. Додайте туди цукор, корицю, дольки апельсину та його цедру. Посудину поставте на помірний вогонь та помішуйте, доки цукор не розчиниться. Не доводячи до кипіння, тримайте на слабкому вогні 10-15 хвилин. Далі розлийте по чашках і насолоджуйтесь гарячим напоєм.

2. Глінтвейн із журавлини

як варити глінтвейн

©Shutterstock

Інгредієнти:

• 0,4 л портвейну
• 1 л журавлиного соку
• 0,25 л апельсинового соку
• 4 столові ложки цукру
• 1-2 палички кориці
• 5-6 горошин чорного перцю
• 2-3 штуки бадьяну
• 1-2 см коріння імбиру

Спосіб приготування:

З’єднайте усі приправи для глінтвейну з цукром. Залийте усе міксом журавлиного та апельсинового соку. Поставте на невеликий вогонь. Коли суміш закипить, дайте їй настоятись 5-10 хвилин. Потім знову нагрійте та додайте портвейн. Але цього разу не дайте суміші закипіти, нехай лише підігріється. Перед подачею обов’язково процідіть.

3. Білий глінтвейн

©Istock

Інгредієнти:

• 150 мл білого сухого вина
• 1/4 грейпфруту
• 20 мл меду
• 1 стручок ванілі
• 1 паличка кориці
• 3 штуки гвоздики

Спосіб приготування:

Потрібно змішати біле сухе вино та мед, додати четвертину грейпфрута та поставити на маленький вогонь. Далі туди ж покласти стручок ванілі, 3 штуки гвоздики та паличку кориці. Помішуючи, нагрійте суміш, не доводячи до кипіння. Наливайте у келих та смакуйте! Порція розрахована на одну особу.

4. Шоколадний глінтвейн

шоколадний глінтвейн

©smak.ua

Інгредієнти:

• 100 г молочного шоколаду
• 200 мл молока
• 700 мл (1 пляшка) вина
• 1 паличка кориці
• 2 штуки гвоздики
• 5 горошин перцю

Спосіб приготування:

Налийте вино в емальований посуд та додайте усі спеції. Не доводячи до кипіння, уваріть суміш на маленькому вогні приблизно на дві третини. Потім необхідно вийняти усі спеції та прибрати суміш з вогню. Далі в окремий посуд налийте молоко та закип’ятіть його. Шоколад потрібно натерти на тертку і додати до молока, постійно помішуючи до повного його розчинення. Після того, як шоколад розчинився, додайте до суміші підготоване вино. Шоколадний глінтвейн подавайте одразу ж після приготування.

5. Глінтвейн із сухофруктами

©www.iamcook.ru

Інгредієнти:

• 70 г родзинок
• 120 г чорносливу
• 120 г кураги
• 3 столові ложки цукру
• 0,25 л червоного вина
• 300 мл води
• 2-3 палички кориці
• 2-3 штуки бадьяну

Спосіб приготування:

Вимиті сухофрукти покладіть в ємкість і додайте цукор, корицю та бадьян. Залийте усе водою та варіть не більше 15 хвилин. Як узвар буде готовий, приберіть його з вогню та налийте вино. Злегка помішуючи, підігрійте суміш, не доводячи її до кипіння. Якщо ви не дуже полюбляєте шматочки фруктів у напоях, можете його процідити, а вже потім розливати по чашках. Глінтвейн із сухофруктів ― це не тільки смачно, але й корисно!

Чим корисний глінтвейн

Перш за все, глінтвейн на основі червоного сухого вина має антисептичні властивості. Він має здатність зміцнювати імунну систему нашого організму, адже є джерелом багатьох вітамінів та мікроелементів. До того ж, завдяки такому вітамінному коктейлю піднімається настрій, тому що він тонізує, заряджає енергією та бадьорить. Глінтвейн ще з давніх-давен вважався одним із найкращих засобів від перших ознак застуди. А ще цей гарячий напій радять пити людям, які страждають від безсоння, та тим, хто вже перехворів на вірусні хвороби, адже глінтвейн допомагає відновити сили.

Ну що ж, тепер ви знаєте, як варити глінтвейн – цей ароматний, зігріваючий та приємний на смак напій. Обов’язково спробуйте наші рецепти!

Текст: Тетяна Вечера

Читайте також: Як у кав’ярні: 3 способи приготувати смачну каву в домашніх умовах